POTREBAN VAM JE KONSULTANT?

Mala preduzeća nemaju kadrove specijalizovane za investicije, marketing, unapređenje procesa i kvaliteta, primjenu novih tehnologija ili transformaciju poslovanja kroz kooperaciju i uključenje u veće sisteme (poslovne mreže i lance nabavke).
Dozvolite da vam pomognemo.

KONTAKTIRAJTE NAS
 

Benchmarking sistem za mala i srednja preduzeća u BiH – (2011-2013)

Benchmarking sistem za mala i srednja preduzeća u BiH implementiranje s ciljem unapređenja međunarodne konkurentnosti BH preduzeća. 

Domaćim preduzećima sistem je omogućio jednostavno poređenje poslovnih performansi sa inostranom konkurencijom što je posebno važno za mala i srednja preduzeća koja nemaju dovoljno resursa da rade preliminarno istraživanje inostranog tržišta na koje izvoze, a između ostalog i zbog ograničenog potencijala domaćeg tržišta. Za poređenje poslovnih performansi Benchmarking sistem koristi bazu podataka sa preko 100.000 preduzeća iz 21 države a omogućava da se izbor preduzeća za poređenje izvrši prema djelatnosti, veličini i zemlji koja je interesantna kao potencijalno tržište. Tokom projekta više od 150 preduzeća iz čitave BiH koristilo je usluge udruženja.

Benchmarking izvještaji pomogli su im u boljem razumjevanje vlastitih snaga i slabosti i dali priliku za unapređenje poslovanja u segmentima za koje je sistem ukazao da zaostaju za konkurencijom.

Pored benchmarking usluga za preduzeća, u sklopu implementacije projekta kreirana su dva nacionalna benchmarking izvještaja u kojim su detaljno analizirane i komentarisane poslovne performanse prehrambenog, drvnog i metalnog sektora BiH, te upoređene sa istim u Njemačkoj, Češkoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Projekat, realiziran uz finansijsku podršku norveškog Ministarstva vanjskih poslova, ostvario je sve zacrtane ciljeve i ocijenjen je kao izuzetno uspješan.